Dzisiejsza propozycja to idealny sposób na smaczne jedzenie przy niewielkim nakładzie finansowym. W każdym domu często pojawia się rosół - zwłaszcza na niedzielnych, rodzinnych obiadach. Często po takim obiedzie pozostają ugotowane kawałki mięsa wołowego i kurczaka, dzięki którym możemy w kolejnych dniach zjeść pyszny i pożywny posiłek. Wystarczy zrobić
PIEROGI Z MIĘSEM
Ciasto na pierogi:
500 g mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
Farsz:
500 g mięsa z rosołu
1 duża cebula
1 jajo
sól
pieprz
Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy). Cebulę
obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z
jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
Mąkę z wodą i solą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy
niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Nakładamy farsz i
zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy
około 3 - 5 minut.
Podajemy pokraszone rozpuszczonym tłuszczem ze skwarkami lub podsmażone na patelni.
Pierogi z mięsem |
Pierogi z mięsem |
SMACZNEGO :-)
Nigdy nie przepadałam za pierogami z mięsem, bo i chyba trafiałam na niedobrą wersję kupnych. Mam wrażenie, że te by mi zasmakowały. :)
OdpowiedzUsuńW kupnych pierogach często są dawane podroby - ja ich nie znoszę, dlatego domowe mi tak smakują :)
UsuńSmakowite, bardzo lubię wykorzystywać mięso z bulionu :)
OdpowiedzUsuń