To moja wariacja przepisu rustykalnej tarty morelowej. Z braku moreli użyłam własnej marmolady morelowej i brzoskwiń. Ciasto wyszło rewelacyjne - lepsze nawet od bazowego przepisu :-)
RUSTYKALNA TARTA Z BRZOSKWINIAMI
Ciasto:
250g mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
150g zimnego posiekanego masła
1 jajko
mleko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
2 - 3 duże brzoskwinie
3-4 łyżki marmolady morelowej (lub inną ulubioną)
2-3 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka brązowego cukru
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy posiekane masło oraz
jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na
miń 1h.
W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na plasterki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3
mm. Układamy na blasze wyściełanej papierem - tej z wyposażenia
piekarnika. Ciasto smarujemy konfiturą morelową pozostawiając suche miejsce przy krawędzi (ok. 5cm szerokości). Posmarowane miejsce posypujemy migdałami.
Na powierzchni pokrytej konfiturą i migdałami układamy plasterki brzoskwiń
Wolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry
zakrywając brzoskwinie leżące blisko brzegu. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem, a całość
całość posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w 190°C przez ok. 30 minut.
Rustykalna tarta z brzoskwiniami |
Rustykalna tarta z brzoskwiniami |
SMACZNEGO :-)
pysznie sie prezentuje! :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie i zachęcająco wygląda ta tarta! ;-)
OdpowiedzUsuńByła lepsza od morelowej ;-)
Usuńprzypomina mi galette, ale twoja ma trochę inne ciasto. ale wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z tą nazwą, ale sądząc po wynikach wyszukiwania w Google to faktycznie coś podobnego ;-)
Usuń