Strony

Polecane miejsca

4 października 2012

Pierogi ruskie pikantne

Nadszedł czas, abym przedstawiła Wam przepis na moje ulubione pierogi. Są to oczywiście pierogi ruskie, o czym już kilkukrotnie informowałam. W sumie nic nadzwyczajnego i nowego, cały sekret polega na tym aby dodać paprykę :-)

PIEROGI RUSKIE PIKANTNE

Ciasto na pierogi:
    500 g mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    szczypta soli

Farsz:
    250 g białego sera
    250 g ugotowanych ziemniaków
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    1-2 łyżki oleju


Biały ser wraz z ziemniakami mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do zmielonego sera i ziemniaków - mieszamy doprawiając solą, pieprzem i paprykami.
Wyrabiamy elastyczne ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkowujemy cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Na każdy krążek nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.

Pierogi ruskie pikantne


Pierogi ruskie pikantne


SMACZNEGO :-)




10 komentarzy:

  1. Też planuje pierogi ruskie w najbliższym czasie :) może skorzystam z pomysłu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem sypię tyle papryki, że farsz robi się różowy ;-)

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi ruskie w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi smaka na ruskie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożki wyglądają bardzo zachęcająco :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie robiłam ruskich - uwielbiam pierogi ale czas jaki trzeba im poświęcić skutecznie mnie odwodzi od ich przygotowania :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu to wcale nie takie czasochłonne, nie trzeba robić od razu z 1kg mąki ;) Mieszasz farsz, wyrabiasz ciasto, wałkujesz, nadziewasz i już, maksymalnie godzinka - standardowy obiad tyle czasu się robi ;-)

      Usuń
  6. dzisiaj mam ruskie od wczoraj, ale papryki bym nie dodała :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam - baaardzo dobre, nie ma co się obawiać takich przypraw jak słodka i ostra papryka! Polecam niezdecydowanym!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)