Przepis znaleziony na blogu Anyżkowo , wypróbowany w czasie majowych plenerów sprawdził się idealnie. Bułeczki świetnie smakują i na ciepło, i na zimno więc można je przyrządzić na kolację lub na zaplanowaną wycieczkę ;-)
BUŁECZKI PIZZA
Na ciasto:
3,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1,5 opakowania drożdży instant (10g)
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
Na nadzienie:
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
1 puszka kukurydzy
100 g kiełbasy chorizo
100g żółtego sera
bazylia
oregano
tymianek
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiamy gładkie ciasto - przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Kiełbasę kroimy na drobną kostkę, żółty ser ścieramy na tarce a kukurydzę odsączamy.
Z wyrośniętego ciasta oddzielamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy je i układamy na nich składniki nadzienia: kukurydzę, ser, salami, pomidory - posypujemy przyprawami. Tak przygotowane ciasto z nadzieniem zawijamy i zawijamy na kształt bułeczek.
Bułeczki układamy ba blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy aby się nie posklejały w czasie pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą przypraw.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu zarumienienia się bułeczek - około 20 minut.
Bułeczki pizza |
SMACZNEGO :-)
W nadzieniu wypatrzyłam chorizo więc już mi się strasznie podoba :)
OdpowiedzUsuńNooo to ładny patent na małe pizze, ja zawsze jak widzę PIZZA MINI to niezbyt dobrze mi się to kojarzy, a tu proszę proszę eleganckie bułasy :)
OdpowiedzUsuńniezły pomysł. pewnie niedługo wszystkie pizzerie będą miały w swoim menu opcję bułeczkową. Przydałoby się w Da Grasso, bo bywam tam często :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne mam zamiar ich zrobić
OdpowiedzUsuń