Strony

Polecane miejsca

14 listopada 2012

Bułeczki pizza

Przepis znaleziony na blogu Anyżkowo , wypróbowany w czasie majowych plenerów sprawdził się idealnie. Bułeczki świetnie smakują i na ciepło, i na zimno więc można je przyrządzić na kolację lub na zaplanowaną wycieczkę ;-)


BUŁECZKI PIZZA


Na ciasto:
   3,5 szklanki mąki
   1 jajko
   1/3 szklanki oliwy z oliwek
   1,5 opakowania drożdży instant (10g)
   1 szklanka ciepłej wody
   szczypta soli

Na nadzienie:
   1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
   1 puszka kukurydzy
   100 g kiełbasy chorizo
   100g żółtego sera
   bazylia
   oregano
   tymianek
   
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiamy gładkie ciasto - przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Kiełbasę kroimy na drobną kostkę, żółty ser ścieramy na tarce a kukurydzę odsączamy. 
Z wyrośniętego ciasta oddzielamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy je i układamy na nich składniki nadzienia: kukurydzę, ser, salami, pomidory - posypujemy przyprawami. Tak przygotowane ciasto z nadzieniem zawijamy i zawijamy na kształt bułeczek. 
Bułeczki układamy ba blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy aby się nie posklejały w czasie pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą przypraw.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu zarumienienia się bułeczek - około 20 minut.

Bułeczki pizza

SMACZNEGO :-)



4 komentarze:

  1. W nadzieniu wypatrzyłam chorizo więc już mi się strasznie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nooo to ładny patent na małe pizze, ja zawsze jak widzę PIZZA MINI to niezbyt dobrze mi się to kojarzy, a tu proszę proszę eleganckie bułasy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niezły pomysł. pewnie niedługo wszystkie pizzerie będą miały w swoim menu opcję bułeczkową. Przydałoby się w Da Grasso, bo bywam tam często :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszą być pyszne mam zamiar ich zrobić

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)