Sylwestrowe risotto tak mi zasmakowało, że szybko postanowiłam wykonać kolejne. Tym razem z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników okazało się strzałem w dziesiątkę :-)
Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami |
RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
200 g ryżu arborio
1 kostka
rosołowa warzywna
2 łyżki
masła
1 cebula biała
1 cebula
czerwona
2-3 ząbki
czosnku
150 ml białego wina
400 g pieczarek
400 g pieczarek
6-8 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
starty parmezan do posypania
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Pieczarki myjemy i oczyszczamy.
Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na
rozpuszczone masło (połowa) i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do
zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy
wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino
odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do
wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja
zużyłam około 500 ml).
W tym czasie drobno siekamy pieczarki i podsmażamy na pozostałym maśle.
Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut)
dorzucamy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około
2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Risotto podajemy posypane startym parmezanem.
Do smażenia zamiast masła możemy również użyć oleju z suszonych pomidorów ;-)
Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami |
SMACZNEGO :-)
Marzy mi się risotto z prawdziwkami, pieczarki to ciekawa alternatywa
OdpowiedzUsuńZ prawdziwkami było by dziełem sztuki, niestety tej jesienie nic nie udało mi się nazbierać :/
UsuńRisotto fajna sprawa, zwłaszcza jeśli jest podane z moimi ukochanymi pieczarkami, ale i tak nic nie przebije tego, które jadłam we Włoszech. Eh ten smak czuję do dziś w ustach... ;)
OdpowiedzUsuńA czy jest na nie jakiś przepis? :-)
Usuńsuszone pomidory są zalewane w większości olejem słonecznikowym, a takiego oleju nie używamy do smażenia
OdpowiedzUsuń