Lato w pełni, bazary obfitują w owoce a ja muszę zużyć zamrożone w poprzednim sezonie. Przez pracę i szkołę nie miałam bardzo czasu na takie zabawy. Na szczęście okres wakacyjny pozwala człowiekowi złapać oddech. Dziś proponuję ciasto jogurtowo-malinowe. Wyszło pyszne, choć z zakalcem - to przez otwieranie piekarnika (przynajmniej tak mi się wydaje). Następnym razem będę już wiedziała ile czasu musi się piec to może wytrzymam i go nie otworzę ;-) Jeśli macie piekarniki z termoobiegiem śmiało pieczcie - powinno wyjść puszyste :-)
Ciasto jogurtowo-malinowe |
CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE
Blacha 24 x 24:
350 ml jogurtu naturalnego
6 łyżek śmietany 12 %
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jaja
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25-30 malin (mogą być mrożone)
Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas
miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej
konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu
układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy).
Pieczemy w temperaturze 180
stopni przez 50 minut.
Ciasto jogurtowo-malinowe |
Ciasto jogurtowo-malinowe |
Ciasto jogurtowo-malinowe |
SMACZNEGO :-)
Super się prezentuje ;) ja pieke podobny, ucierany z jabłkami szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńMmmm z jabłkami i cynamonem musi być super :-)
Usuńprzecież to WYSZEDŁ NIEDOPIECZONY ZAKALEC !!!
OdpowiedzUsuńPrzecież sama to jawnie napisałam :-P
Usuńu mnie w domu to właśnie zakalce znikają najszybciej :)
OdpowiedzUsuńzakalce są świetne - precz z idealnymi ciastami! ;-)
UsuńW brownie zakalec jest nawet porządany więc chyba czas już skończyć z mitem złego zakalca? Polecam zakalec piernikowy z dużą ilością bakalii :D
UsuńAle wtopa! Pożądany a nie porządany... Wstyd
UsuńW dzisiejszych czasach nawet w książkach takie błędy się zdarzają... ;-)
Usuń