No dobra! Nie będę się już upierać, że kaszy gryczanej nie lubię, bo właśnie po raz enty przekonałam się iż wcale nie jest taka zła. Tym razem wersja na słodko z mnóstwem czekolady. Przepis Moniki Mrozowskiej znalazłam w piśmie "Dobre rady", był on zamieszczony w ramach kampanii "Przetwory zbożowe-podstawa naszej diety". Nie wiem czy akurat to ciasto powinno być podstawą diety, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi go skosztować ;-) Przepis lekko zmodyfikowałam, ale efekt tak czy inaczej jest rewelacyjny. Dodać tu muszę, że dzieci też chętnie podgryzają ten smakołyk :-D
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną |
CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ
200 g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej)
100 g brązowego cukru
150 g gorzkiej czekolady (70%)
150 g masła
4 jaja
100 g mąki pszennej
100g czekolady mlecznej
1 spirytusowy aromat rumowy
szczypta soli
Gorącą kaszę miksujemy do uzyskania gładkiej masy (mój mikser nie dal rady, więc jest tylko lekko rozdrobniona). Miksując dodajemy cały cukier, gdy kasz połączy się z cukrem odstawiamy ją do wystygnięcia.
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu czekoladowego - również odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka wybijamy do miski i wraz z solą ubijamy, następnie cały czas ubijając dodajemy krem czekoladowy. Gdy jajka połączą się z kremem, również ubijając, dodajemy mąkę oraz aromat rumowy, a następnie małymi partiami kaszę z cukrem.Mieszamy do połączenia się składników. (U mnie pozostały grudki bo kasza nie była porządnie zmiksowana).
Czekoladę mleczną siekamy i wrzucamy do ciasta - mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy do foremki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pozostałe 50g gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną |
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną |
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną |
SMACZNEGO :-)