14 stycznia 2013

Śliwki na zimę

Przychodzi taki moment, gdy po świątecznym obżarstwie trzeba pomyśleć o doprowadzeniu się do porządku. W takim przypadku chętnie sięgam po smoothie, a raczej sięgałabym gdybym miała świeże śliwki. W tym roku byłam jednak zapobiegliwa i śliweczki zakonserwowałam w słoiczkach :-D


ŚLIWKI NA ZIMĘ


dowolna ilość śliwek
małe słoiczki

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy. Przepołowione śliwki układamy ciasno w słoiczkach (nie dociskamy za mocno). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując przez około 30 minut.

Śliwki takie można oczywiście użyć również do deserów czy ciast. W czasie pasteryzacji puszczają sporo soku mimo, że nie dodajemy do nich cukru. :-)

Śliwki na zimę

SMACZNEGO :-)



2 komentarze:

  1. zapamiętam sobie i zrobię takie w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identyczne, dodaję jeszcze goździki i imbir :) http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/09/sliwki-w-sodkiej-zalewie.html

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...