7 czerwca 2014

Mini focaccia

Na 6 sztuk:
   350 g mąki pszennej
   1/2 łyżeczki soli
   7g suszonych drożdży
   2 łyżki oliwy z oliwek
   1 szklanka ciepłej wody (ale nie gorącej)
   100 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek
   
Na obłożenie:
   1 duża czerwona cebula
   4 posiekane suszone pomidory z zalewy
   2 łyżki oliwy z oliwek
   sól morska gruboziarnista w młynku


Do miski przesiewamy mąkę, sól, drożdże - mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą - zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się dobrze połączą.
Elastyczne ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Odkładamy ponownie do miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty.
Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień.
Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym z placków. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Podajemy na ciepło bądź zimno.

Minifocaccia

Minifocaccia

SMACZNEGO :-)


3 komentarze:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...