25 sierpnia 2012

Naleśniki ze szpinakiem i rocottą

Kolejna odsłona naleśników. Szpinak i ricotta to wyborne połączenie - nic dziwnego, że i naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Ten przepis powstał, gdy wraz z koleżanką odtwarzałyśmy danie jedzone w restauracji. Może nie wyszły dokładnie tak samo, ale są równie pyszne :-)


NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ


Na ciasto:
    1 szklanka mąki
    2 jaja
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki wody gazowanej
    szczypiorek
    tymianek
    sól
    olej

Na farsz:
    ok. 225g mrożonego szpinaku
    250g sera ricotta (ja użyłam taki w pojemniku o kremowej konsystencji)
    2-3 ząbki czosnku
    oliwa
    sól
    pieprz.


Składniki ciasta mieszamy za pomocą miksera na gładką lejącą się masę, dodajemy szczypiorek i tymianek (lub ulubione zioła). Odstawiamy na 20-30 min.
Obieramy i drobno kroimy czosnek, wrzucamy na rozgrzany olej (1-2 łyżki). Dodajemy szpinak i smażymy aż szpinak odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do przesmażonego szpinaku dodajemy ser ricotta i mieszamy (ew. doprawiamy).
Na oddzielnej patelni smażymy cienkie naleśniki, smarujemy farszem i zawijamy.

Podajemy z sosem tzatziki.


Naleśniki ze szpinakiem i ricottą


SMACZNEGO :-)



Naleśnikowa Sobota 2



6 komentarzy:

  1. Moje ulubione :) One są po prostu najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. One muszą być pyszne :) Ricotta i szpinak to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam;) z ricottą jeszcze nie próbowałem. do tej pory cały czas królowała feta;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, uwielbiam farsze z ricotty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, więc zapewne też wybornie smakuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...