Zawsze zajadałam się pierogami ruskimi i mięsnymi, a do zjedzenia tych z owocami ciężko było mnie namówić. Uparcie twierdziłam, że ciasto pierogowe nie komponuje się z owocami. Jak już wiecie zmieniłam zdanie po spróbowaniu pierogów z jagodami i serkiem wiejskim. Po nich przyszła kolej na wypróbowanie pierogów z jabłkami. I wiecie co - było pysznie :-)
PIEROGI Z JABŁKAMI
Ciasto na pierogi:
500 g mąki
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 szklanka wody
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Farsz:
500 g jabłek - ja użyłam papierówek
cukier
cynamon
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko. Dodajemy cynamon, oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie myjemy i osuszamy jabłka, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne doprawiamy cukrem do smaku. Nadmiar soku odciskamy. Dodajemy szczyptę cynamonu.
Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minuty.
W tym czasie myjemy i osuszamy jabłka, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne doprawiamy cukrem do smaku. Nadmiar soku odciskamy. Dodajemy szczyptę cynamonu.
Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minuty.
Pierogi z jabłkami |
Przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Zawsze uwielbiałam takie pierogi:)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo! Przyznam szczerze, że pierogi jadłam z różnymi owocami, ale z jabłkami jeszcze nie. Muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńSezon jabłkowy w pełni, więc nie będzie problemu :-)
OdpowiedzUsuńz jabłkami? ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńTeż muszę nadrobić..z jabłkami jeszcze nie robiłam..
OdpowiedzUsuń