Oto kolejny przepis zaczerpnięty z kuchni polskiej. Kiedyś jadałam kurczaka pieczonego, albo tradycyjnie smażonego w panierce. Nadszedł jednak czas, gdy zapragnęłam nowej odsłony i zaczęłam poszukiwania przepisów, które urozmaicą kurczakowe dania. To właśnie jedne z nich.
PIKANTNY KURCZAK ZAPIEKANY
4 kawałki kurczaka (dowolne)
kawałek masła
SOS:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki keczupu pikantnego
3 duże łyżki oleju
3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
duża łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Składniki sosu dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
Kurczaka myjemy i dzielimy na mniejsze porcje, układamy w salaterce i
zalewamy sosem. Szczelnie przykryte wstawiamy do lodówki (można na noc).
Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem, kawałki kurczaka układamy skórą do góry, zalewamy sosem. Na wierzchu układamy niewielkie kawałki
masła.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pieczemy pod przykryciem (lub wstawiamy drugie naczynie wypełnione wodą) przez około 45-55 minut.
Pikantny kurczak zapiekany |
Ten przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)