Kurczaka jadam często, żeby nie powiedzieć ciągle. Niezależnie czy jest to pierś czy nóżka, przeważnie przygotowuje się go standardowo piekąc bądź smażąc. Danie które dziś zaproponuję stanowi miłą, aczkolwiek nieskomplikowaną odmianę. Oczywiście również smaczną odmianę - dlatego wszystkich serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu :-)
GULASZ Z PIERSI KURCZAKA
60 dag piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego pieprzu
łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
mąka do oprószenia
oliwa
dwie cebule pokrojone w piórka
szklanka esencjonalnego rosołu (może być z kostki)
6 pieczarek oczyszczonych i rozdrobnionych
Piersi myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w średniej wielkości kostkę.Oprószamy przez sitko mąką wymieszaną z przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Na rozgrzanej oliwie kładziemy rozkrojone ząbki czosnku –
gdy zbrązowieją wyjmujemy je i wkładamy mięso. Mieszając rumienimy je
ze wszystkich stron i następnie przekładamy do rondla z grubym dnem.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobnione pieczarki. Całość przekładamy na mięso.
Na patelnię po smażeniu cebuli i pieczarek wlewamy rosół, cały czas mieszając zagotowujemy i zalewamy składniki gulaszu.
Na średnim ogniu gotujemy do miękkości. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.
Gulasz z piersi kurczaka |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Peggi, masz bardzo fajnego bloga i bardzo apetyczne pomysły, Twoje poranne wpisy na facebooku rozweselają mi buźkę co dnia. Z przyjemnością nominuję Cię do Versatile Blogger Award i czekam na więcej cudownych potraw :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Eliza
Dziękuję serdecznie za miłe słowa :-) A przepisy na pewno będą ;-)
UsuńApetycznie ;))
OdpowiedzUsuńapetycznie i smacznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajny kurczaczek:)
OdpowiedzUsuńA ja dodam jak u mnie wyglądało (i zawsze wygląda robienie takiego dania). Kroimy surową pierś kurczaka - zjawia się kot i musi wziąć, co mu się należy - żyć nie da. Potem wszystko jak w przepisie, a na koniec mąż, który twierdzi, że kurczak ma działanie antyrakowe.
OdpowiedzUsuńWięc wszyscy są zadowoleni.