20 sierpnia 2012

Rustykalne wariacje

To moja wariacja przepisu rustykalnej tarty morelowej. Z braku moreli użyłam własnej marmolady morelowej i brzoskwiń. Ciasto wyszło rewelacyjne - lepsze nawet od bazowego przepisu :-)


RUSTYKALNA TARTA Z BRZOSKWINIAMI


Ciasto:
250g mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
150g zimnego posiekanego masła
1 jajko
mleko do posmarowania ciasta

Nadzienie:
2 - 3 duże brzoskwinie
3-4 łyżki marmolady morelowej (lub inną ulubioną)
2-3 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka brązowego cukru


Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy posiekane masło oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na miń 1h.
W tym czasie  myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na plasterki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3 mm. Układamy na blasze wyściełanej papierem - tej z wyposażenia piekarnika. Ciasto smarujemy konfiturą morelową pozostawiając suche miejsce przy krawędzi (ok. 5cm szerokości). Posmarowane miejsce posypujemy migdałami.
Na powierzchni pokrytej konfiturą i migdałami układamy plasterki brzoskwiń
Wolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry zakrywając brzoskwinie leżące blisko brzegu. Brzegi ciasta smarujemy mlekiem, a całość całość posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy w 190°C przez ok. 30 minut.

Rustykalna tarta z brzoskwiniami
 
 Rustykalna tarta z brzoskwiniami

SMACZNEGO :-)





6 komentarzy:

  1. Apetycznie i zachęcająco wygląda ta tarta! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. przypomina mi galette, ale twoja ma trochę inne ciasto. ale wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spotkałam się jeszcze z tą nazwą, ale sądząc po wynikach wyszukiwania w Google to faktycznie coś podobnego ;-)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...