Tarta z cebulą i boczkiem |
Forma o średnicy 28 cm
Na ciasto:
250 g mąki pszennej razowej
140 g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
tymianek
rozmaryn
Na farsz:
700 g cebuli
2 jaja
75 g boczku wędzonego
50 g parmezanu
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
ognista mieszanka przypraw
1 łyżeczka masła
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami. Dodajemy żółtko, pokrojone masło i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć (mąka może być bardziej sucha) dodajemy odrobinę chłodnej wody.
Gotowym ciastem wykładamy foremkę do tarty (bez rozwałkowywania, po prostu równomiernie rozgniatamy ciasto dłonią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Boczek kroimy w drobną kostkę. W sporym rondlu rozpuszczamy masło, dorzucamy boczek i cebulę, mieszamy. Jeśli cebula zacznie brązowieć podlewamy odrobiną wody - i tak dusimy pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Do rozkłóconych jaj dodajemy starty parmezan - zalewamy cebulę dokładnie mieszając, następnie doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką ognistą.
Wyjmujemy z lodówki foremkę z ciastem, wykładamy na ciasto podduszoną cebulę i wyrównujemy.
Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy na zimno lub gorąco.
UWAGA: W wersji bezmięsnej boczek zastępujemy ulubionymi grzybami :-)
Tarta z cebulą i boczkiem |
Tarta z cebulą i boczkiem |
Tarta z cebulą i boczkiem |
A przykry zapach pozostający na dłoniach po krojeniu cebuli usunęłam przy pomocy mydła Carex Kitchen, o którym możecie poczytać TU :-)
SMACZNEGO :-)
Uwielbiam tarty cebulowe, pyszna :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZobaczymy..... zobaczymy...... posmakujemy ......
OdpowiedzUsuńHmm wygląda ciekawie na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń