25 września 2012

Kapuśniak

Zauważyłam, że na blogach przeważają przepisy na wypieki oraz dania. Zupy są raczej w mniejszości, ale każdy z nas ma swoje ulubione. Jedną z moich ulubionych zup jest kapuśniak, który dziś Wam przedstawiam :-)


KAPUŚNIAK


700 g kapusty kiszonej 
6 grzybów suszonych 
1 szklanka bulionu 
4 listki laurowe 
500 g kiełbasy podwawelskiej 
1 włoszczyzna 
5 średnich ziemniaków 
pieprz 
majeranek 
sól 
uniwersalne ziarenka smaku 
50 g masła 
2 łyżki mąki



Kapustę kiszoną zalewamy wodą - ok 2,5 litra. Grzyby oczyszczamy i parzymy, dodajemy do kapusty wraz z bulionem i listkami laurowymi. Gotujemy na małym ogniu przez około 60 minut.
Kiełbasę drobno kroimy i dodajemy do zupy. Włoszczyznę myjemy i obieramy - marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce warzywnej, a pora cienko kroimy. Rozdrobnione warzywa dodajemy do zupy - jeśli jest za gęsta dolewamy wodę. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę - dodajemy do zupy. Doprawiamy przyprawami i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozcieńczamy ją niewielką ilością wody - rozprowadzamy grudki i zaprawiamy zupę. Dodajemy ziarenka smaku i jeszcze chwilę gotujemy.

Kapuśniak

  
SMACZNEGO :-)


 



5 komentarzy:

  1. Oj, pyszny! Sama nie ugotowałabym lepszego! daję jeszcze ziele angielskie, jakoś tak Babcia mi to ożeniła z kapustą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm.. taki kapuśniak na jesienne obiady jest najlepszy. ;)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Męska uczta! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, będą teraz często okazje do takiej zupy :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam kapuśniak, ale nie wiem czemu rzadko gotuję. Większość przepisów zaleca gotowanie kapuśniaku na żeberkach i to mnie do niej prawdopodobnie zniechęcało. Twój przepis jest akurat dla mnie. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...