Lata świetlne minęły odkąd mój tato skończył szkołę średnią. Po tym czasie udało się mu odnaleźć kontakt z kilkoma osobami - oczywiście dzięki jednemu z portali społecznościowych. Owocem tego odnalezienia jest odnowiona przyjaźń z przemiłą Panią Zosią, z którą i ja znalazłam wspólny język. Przedstawiane przeze mnie dziś ciasto jest pierwszym testem przepisów, jakie od niej otrzymałam. Ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu osładza mi właśnie gorycz dni walki z przeziębieniem :-)
Ciasto błyskawica |
CIASTO BŁYSKAWICA
1 szklanka cukru trzcinowego Demerara
1 jajo
1 szklanka mleka
165 g margaryny
3 szklanki przesianej mąki pszennej
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 spirytusowego aromatu pomarańczowego
170 g duszonych jabłek ze słoika
170 g duszonych jabłek ze słoika
Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy margarynę (pozostawioną wcześniej w temperaturze pokojowej) mleko i aromat pomarańczowy - razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dość zwarte). Na koniec dodajemy duszone jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na blachę (24 x 24) wyłożoną papierem i pieczemy przez około 60 minut w temp 170 stopni (do suchego patyczka).
Ciasto błyskawica |
Ciasto błyskawica |
Ciasto błyskawica |
SMACZNEGO :-)
Proste i szybkie..no i smakowicie wyglada.
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje wybornie :-)
UsuńAle wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńfakt, rośnie jak szalone :-)
Usuńma zabójczą nazwę, ale wygląda rewelacja!
OdpowiedzUsuń