11 września 2013

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą

Pogoda się spaskudziła, a ja dziś na blogu wspominam weekend który upłynął pod znakiem muzyki i bułeczek ze szpinakiem. Zachęcam Was do spróbowania, promienie słońca na pewno się jeszcze pojawią wraz z plenerowym spędzaniem czasu. W takim przypadku na pewno dobrze będzie mieć pod ręką takie bułeczki :-) Przepis znalazłam tu, ale oczywiście poddałam go własnym modyfikacjom ;-)

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą

DROŻDŻOWE BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ


Na około 12 sztuk:
   25 g drożdży
   3,5 szklanki mąki pszennej
   1 1/4 szklanki ciepłej wody
   2 łyżki oliwy z oliwek
   1/2 łyżeczki soli
   szczypta cukru

 300 g szpinaku (może być mrożony)
 80 g sera feta
 2 ząbki czosnku
 8 suszonych pomidorów w oliwie
 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

 1 żółtko


Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i 1 łyżkę mąki - zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę z oliwek, rozczyn drożdżowy i połowę pozostałej ciepłej wody. Mieszamy do połączenia się składników a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
Na rozgrzaną oliwę z suszonych pomidorów wrzucamy drobno pokrojone pomidory i chwilę podgrzewamy. Do pomidorów dodajemy szpinak - podsmażamy do momentu odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą

Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą



SMACZNEGO :-)





2 komentarze:

  1. ..też dziś robiłam z tym, że pierożki. Pycha, uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ummmm pierożki pycha musiały być :-)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...