Oto kolejny przepis wykonany z myślą o konkursie, a nawet dwóch.
Pierwszy już rozwiązany i z nagrody nici, ale już samo uczestnictwo było
fajną zabawą. No i zjadłam coś nowego, czego w innych okolicznościach
pewnie nawet nie próbowałabym wykonać. W konsekwencji po raz kolejny
przekonałam się iż mięso i owoce potrafią wspaniale współgrać :-)
KURCZAK W ŚLIWKACH
Na 4 porcje
500 g piersi z kurczaka
1 plaster tłustego boczku
2 cebule
1 ząbek czosnku
200 g śliwek węgierek bez pestek
2 łyżki powideł ze śliwki
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
szklanka rosołu
cukier do smaku
Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy.
Z boczku wytapiamy tłuszcz, dodajemy pierś z kurczaka, cebulę i czosnek -
podsmażamy razem około 5 minut.
Dodajemy śliwki, powidła, wino oraz
rosół, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie - około 20
minut.
Jeśli sos będzie za rzadki zaprawiamy 1 łyżką mąki rozprowadzoną w
niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem.
Kurczak w śliwkach |
Przepis zaczerpnięty z pisma "PORADNIK DOMOWY".
SMACZNEGO :-)
Doskonałe! Lubię takie połączenie!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad, lekko eksperymentalnie ;)
OdpowiedzUsuń