19 września 2012

Kurczak w śliwkach

Oto kolejny przepis wykonany z myślą o konkursie, a nawet dwóch. Pierwszy już rozwiązany i z nagrody nici, ale już samo uczestnictwo było fajną zabawą. No i zjadłam coś nowego, czego w innych okolicznościach pewnie nawet nie próbowałabym wykonać. W konsekwencji po raz kolejny przekonałam się iż mięso i owoce potrafią wspaniale współgrać :-)


KURCZAK W ŚLIWKACH



Na 4 porcje

500 g piersi z kurczaka
1 plaster tłustego boczku
2 cebule
1 ząbek czosnku
200 g śliwek węgierek bez pestek
2 łyżki powideł ze śliwki
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
szklanka rosołu
cukier do smaku


Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy.
Z boczku wytapiamy tłuszcz, dodajemy pierś z kurczaka, cebulę i czosnek - podsmażamy razem około 5 minut.
Dodajemy śliwki, powidła, wino oraz rosół, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie - około 20 minut.
Jeśli sos będzie za rzadki zaprawiamy 1 łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem.

Kurczak w śliwkach


 Przepis zaczerpnięty z pisma "PORADNIK DOMOWY".


SMACZNEGO :-)


Po prostu kotlet do obiadu


2 komentarze:

  1. Doskonałe! Lubię takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na obiad, lekko eksperymentalnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...