To chyba najpopularniejszy sposób podania spaghetti. No może zaraz po dodatku z parówek i ketchupu ;-) Dla mnie sos boloński bardzo długo był mieszanką sosu pomidorowego z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. W końcu jednak postanowiłam zrobić sos z prawdziwego zdarzenia. Zajmuje to więcej czasu, ale naprawdę warto!
SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM
400g spaghetti
2 łyżki masła
80g chudego boczku wędzonego
2 cebula
1 średnia marchew
1/4 bulwy selera
300g wołowego mięsa mielonego
250ml domowego przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki słodkiej śmietany
1 liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
ulubione przyprawy (np.bazylia, oregano)
starty parmezan do posypania
Boczek kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone i obrane warzywa drobno
kroimy (cebula) i ścieramy na tarce o grubych oczkach (marchew, seler).
Rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, marchew i seler
i podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy (przecier pomidorowy możemy zastąpić trzema obranymi ze skórki i pozbawionymi pestek pomidorami oraz koncentratem pomidorowym) i wodę.
Wkładamy listek laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek,
przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez około 60
minut.
Doprawiamy zahartowaną śmietaną, ziołami i jeszcze chwilę gotujemy. W
tym czasie gotujemy makaron wg wskazań z opakowania. Wyjmujemy listek
laurowy, sos podajemy na odsączony i wyłożony na talerze makaron.
Posypujemy startym serem.
Spaghetti z sosem bolońskim |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Miałam dzisiaj na obiad;)
OdpowiedzUsuńktoś tu zapomniał mięsa dodać do całej potrawy ;D
OdpowiedzUsuń