8 września 2012

Spaghetti z sosem bolońskim

To chyba najpopularniejszy sposób podania spaghetti. No może zaraz po dodatku z parówek i ketchupu ;-) Dla mnie sos boloński bardzo długo był mieszanką sosu pomidorowego z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. W końcu jednak postanowiłam zrobić sos z prawdziwego zdarzenia. Zajmuje to więcej czasu, ale naprawdę warto!


SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM


400g spaghetti
2 łyżki masła
80g chudego boczku wędzonego
2 cebula
1 średnia marchew
1/4 bulwy selera
300g wołowego mięsa mielonego
250ml domowego przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki słodkiej śmietany
1 liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
ulubione przyprawy (np.bazylia, oregano)
starty parmezan do posypania


Boczek kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone i obrane warzywa drobno kroimy (cebula) i ścieramy na tarce o grubych oczkach (marchew, seler).
Rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, marchew i seler i podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy (przecier pomidorowy możemy zastąpić trzema obranymi ze skórki i pozbawionymi pestek pomidorami oraz koncentratem pomidorowym) i wodę. Wkładamy listek laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, przez około 60 minut.
Doprawiamy zahartowaną śmietaną, ziołami i jeszcze chwilę gotujemy. W tym czasie gotujemy makaron wg wskazań z opakowania. Wyjmujemy listek laurowy, sos podajemy na odsączony i wyłożony na talerze makaron. Posypujemy startym serem.

Spaghetti z sosem bolońskim


Ten pyszny przepis pochodzi z książki:




SMACZNEGO :-)

1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...