1 października 2012

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Pierwszy weekend szkolny za mną. Przetrwałam i nawet nie było najgorzej, więc jestem dobrej myśli na dalsze szkolne przygody ;-) A tymczasem przedstawiam kolejne ekonomiczne danie. Proste, szybkie i pyszne. Tak to już jest, że najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze ;-)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPINAKIEM I BOCZKIEM


800 g ugotowanych całych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
450 g mrożonego szpinaku
150 g ugotowanego boczku w plastrach
1 cebula
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz

Na sos:
4 jaja
1 pęczek drobnego szczypiorku
150g śmietany 18%
50 ml mleka
gałka muszkatołowa


Szpinak rozmrażamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy, aż szpinak odparuje.
Ziemniaki i boczek kroimy w plastry. Dwa plastry boczku odkładamy na później. Przygotowujemy sos mieszając jaja z posiekanym szczypiorkiem, śmietaną i mlekiem - doprawiamy gałką muszkatołową.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy łyżką śmietany i układamy kolejno: ziemniaki (każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem), polewamy niewielką ilością sosu, szpinak, połowę pokrojonego boczku, ziemniaki, sos, szpinak, boczek, ziemniaki. Wylewamy pozostałą część sosu i układamy dwa odłożone wcześniej plastry boczku.
Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
 
SMACZNEGO :-)




Acha, planuję małe przemeblowanie, więc jeśli w najbliższym czasie zaniknę, będzie to oznaczało chwilowy brak dostępu do sieci z powodu poplątanych kabli :-D



1 komentarz:

  1. Pysznie :) Lubię takie zapiekanki, zwłaszcza jesienią

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...