Zapraszam na ciacha prosto z patelni. Podejrzane u Ostrej - przez tą kobietę kilogramów mi przybywa, ale i radości :-) Więcej nic nie powiem, łapcie za patelnie, mieszajcie składniki i chrupcie! :-D
Ciasteczka z patelni |
CIASTECZKA Z PATELNI
Na około 24 sztuki:
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki brązowego cukru
2 jaja
30 g płatków migdałowych
125 g margaryny
1/2 aromatu waniliowego spirytusowego
2 łyżki oleju do smażenia
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Robimy zagłębienie i wrzucamy w nie posiekaną margarynę, wbijamy jajka i dodajemy aromat waniliowy. Wszystko razem sprawnie zagniatamy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie wyrabiamy. Otrzymane ciasto chowamy na chwilę do zamrażarki aby stwardniało.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości mąki rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie z placka wykrawamy ciastka - za pomocą szklanki. Wykrojone ciasteczka układamy na patelni i smażymy do zarumienienia, przekładamy na drugą stronę i również rumienimy. Czynności te powtarzamy do usmażenia wszystkich ciasteczek. Przy trzeciej porcji ponownie natłuszczamy patelnię.
Podajemy same lub posypane cukrem pudrem. Można też polać miodem lub innym słodkim syropem. Posmakują również z dżemem ;-)
Ciasteczka z patelni |
SMACZNEGO :-)
nigdy takich nie robiłam, muszą być pyszne ;)!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
Ale super, zapisuję do listy do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Carol :)
Ale Ci wyszły ładniutkie :D
OdpowiedzUsuńładniutkie i smaczniutkie ;-)
UsuńDziewczyny ja też byłam sceptyczna, ale te ciastka są świetne - błyskawicznie się robią i są BARDZO smaczne ;-D
OdpowiedzUsuńjakie one są cudne!
OdpowiedzUsuń