16 stycznia 2013

Gulasz ze schabu i fasoli

Zapraszam na pyszny gulasz mięsno-fasolowy. Składniki niby zwykłe, a wyszły prawdziwe delicje. Zajadałam go chyba przez trzy dni i ciągle było mi mało. Serdecznie polecam - zwłaszcza na obecne zimowe wieczory ;-)

Gulasz ze schabu i fasoli

GULASZ ZE SCHABU I FASOLI


0,5 kg fasoli Jaś
700 g schabu karkowego
3 parówki
300 g wędzonego boczku
2 cebule
1 słoiczek warzyw
3 ząbki czosnku
1 butelka przecieru pomidorowego
2 łyżki smalcu
sól
pieprz
ostra papryka
słodka papryka
szczypta kwasku cytrynowego


Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc.
Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu.
Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i w razie potrzeby odrobinę cukru.


Gulasz ze schabu i fasoli

SMACZNEGO :-)




Warzywa Strączkowe - edycja zimowa Zimowe szaleństwa


 

1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...