Zapraszam na pyszny gulasz mięsno-fasolowy. Składniki niby zwykłe, a wyszły prawdziwe delicje. Zajadałam go chyba przez trzy dni i ciągle było mi mało. Serdecznie polecam - zwłaszcza na obecne zimowe wieczory ;-)
Gulasz ze schabu i fasoli |
GULASZ ZE SCHABU I FASOLI
0,5 kg fasoli Jaś
700 g schabu karkowego
3 parówki
300 g wędzonego boczku
2 cebule
1 słoiczek warzyw
3 ząbki czosnku
1 butelka przecieru pomidorowego
2 łyżki smalcu
sól
pieprz
ostra papryka
słodka papryka
szczypta kwasku cytrynowego
Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc.
Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu.
Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i w razie potrzeby odrobinę cukru.
Gulasz ze schabu i fasoli |
SMACZNEGO :-)
fajna propozycja, bardzo lubię fasolę!
OdpowiedzUsuń