4 stycznia 2013

Golonka zapiekana na kapuście

Piątek, a ja jak zawsze wstrzeliłam się z przepisem na... golonkę. Piątek na szczęście się kończy, a golonkę będzie można bezstresowo spożyć w weekend. Przedstawiona przeze mnie porcja swobodnie wystarczy na dwa dni i jeszcze pewnie Wam zostanie. No chyba, że siądziecie do niej w kilka (więcej niż dwie) osób ;-)

Golonka zapiekana na kapuście


GOLONKA ZAPIEKANA NA KAPUŚCIE

2 kg golonki
2 kg kapusty kiszonej
6 liści laurowych
12 ziaren pieprzu czarnego
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren jałowca
2 duże cebule
1 łyżka smalcu
sól
pieprz

Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą (tak aby pokryła mięso) i zagotowujemy. Po zagotowaniu usuwamy szumy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 90 minut.
Golonka się gotuje, a my sięgamy po kiszoną kapustę. Płuczemy ją i wkładamy do drugiego garnka, dolewamy około 300 ml wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut.


Golonka zapiekana na kapuście

Golonka zapiekana na kapuście



SMACZNEGO :-)



Zimowe szaleństwa


 

5 komentarzy:

  1. wyobrażam sobie jak musi pięknie pachnieć!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachnie, i przy gotowaniu, i przy pieczeniu :-)
      pozdrawiam również ;-)

      Usuń
  2. Rewelacja! uwielbiam golonkę, ale na kapuście jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. golonka się gotuje , mam nadzieje że będzie pychota

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...