30 lipca 2012

Penne ze szpinakiem i gorgonzolą

Podobną potrawę jadłam kiedyś w restauracji. Zasmakowała mi bardzo, więc w zaciszu domowym postanowiłam ją odtworzyć. Nie wyszło idealnie takie samo, ale wynik jest świetny :)

PENNE ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

250g penne
ok. 200g mrożonego szpinaku
100g sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
8 drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
bazylia
oregano
tymianek

Szpinak wyjmujemy wcześniej do rozmrożenia. 
Wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekane pomidory podsmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy szpinak i podsmażamy aż odparuje. W tym czasie gotujemy makaron al dente wg przepisu z opakowania z dodatkiem 1 łyżki oleju z pomidorów. Do szpinaku dodajemy posiekany ser gorgonzola oraz przyprawy i podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku i mieszamy, dzielimy na porcje i podajemy.

Penne ze szpinakiem i gorgonzolą

SMACZNEGO :-)
 
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

6 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych dań! Szpinak i orzechy... Niebo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda tu orzechów nie ma, ale zawsze można dodać :)

      Usuń
  2. Szpinak i gorgonzola to zawsze doskonale polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smacznie, coś co lubię!......Zioła świeże czy suszone i jakie proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie używam zioła suszone: bazylię, oregano, tymianek. Mam też mieszankę ziół suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Dodaję "na oko", ale trzeba pamiętać, że suszone zioła po około 10 minutach gotowania potrafią zrobić się bardzo intensywne.

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...