Podobną potrawę jadłam kiedyś w restauracji. Zasmakowała mi bardzo, więc w zaciszu domowym postanowiłam ją odtworzyć. Nie wyszło idealnie takie samo, ale wynik jest świetny :)
PENNE ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ
250g penne
ok. 200g mrożonego szpinaku
100g sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
8 drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
bazylia
ok. 200g mrożonego szpinaku
100g sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
8 drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
bazylia
oregano
tymianek
Szpinak wyjmujemy wcześniej do rozmrożenia.
Wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekane pomidory podsmażamy na 2 łyżkach oleju, dodajemy szpinak i podsmażamy aż odparuje. W tym czasie gotujemy makaron al dente wg przepisu z opakowania z dodatkiem 1 łyżki oleju z pomidorów. Do szpinaku dodajemy posiekany ser gorgonzola oraz przyprawy i podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku i mieszamy, dzielimy na porcje i podajemy.
Penne ze szpinakiem i gorgonzolą |
SMACZNEGO :-)
Jedno z moich ulubionych dań! Szpinak i orzechy... Niebo ;)
OdpowiedzUsuńCo prawda tu orzechów nie ma, ale zawsze można dodać :)
UsuńSzpinak i gorgonzola to zawsze doskonale polaczenie :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, coś co lubię!......Zioła świeże czy suszone i jakie proporcje?
OdpowiedzUsuńPrzeważnie używam zioła suszone: bazylię, oregano, tymianek. Mam też mieszankę ziół suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Dodaję "na oko", ale trzeba pamiętać, że suszone zioła po około 10 minutach gotowania potrafią zrobić się bardzo intensywne.
UsuńMmm pychota!!!!
OdpowiedzUsuń