6 sierpnia 2012

Sałatka z panierowaną mozzarellą

Sałatka z bardzo typowych i najczęściej używanych składników, jednak w tym zestawieniu nie ma sobie równych. Świeżość warzyw połączona z chrupiącym boczkiem i miękkością mozzarelli sprawia, że w mgnieniu oka znika z talerzy.

 SAŁATKA Z PANIEROWANĄ MOZZARELLĄ

główka sałaty lodowej
3 pomidory
ogórek
2 czerwone cebule
pół szklanki szczypiorku
25 dag sera mozzarelli (może być w małych kulkach)
5 plasterków wędzonego boczku
jajko
bułka tarta
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
oliwa
ocet winny
sól
pieprz


Warzywa myjemy. Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić na ósemki, ogórek w cienkie półplasterki a cebulę w piórka. Skropić oliwą i octem winnym, wymieszać.
Plastry boczku pokroić w paseczki i przesmażyć na suchej patelni. Mozzarellę pokroić w plastry 0,5 cm, podzielić na ćwiartki.
Bułkę tartą wymieszać z papryką i chili. Obtaczać mozzarellę w roztrzepanym jajku i bułce a następnie smażyć na dużym ogniu na złoto często obracając.
Warzywa wymieszać z boczkiem, doprawić solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorkiem i obłożyć usmażoną mozzarellą. 

Sałatka z panierowaną mozzarellą

Przepis zaczerpnięty z pisma "PANI DOMU POLECA - SAŁATKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ"


SMACZNEGO :-)

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba Twoja propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna jako posiłek i jako dodatek :)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...