Sałatka z bardzo typowych i najczęściej używanych składników, jednak w tym zestawieniu nie ma sobie równych. Świeżość warzyw połączona z chrupiącym boczkiem i miękkością mozzarelli sprawia, że w mgnieniu oka znika z talerzy.
SAŁATKA Z PANIEROWANĄ MOZZARELLĄ
główka sałaty lodowej
3 pomidory
ogórek
2 czerwone cebule
pół szklanki szczypiorku
25 dag sera mozzarelli (może być w małych kulkach)
5 plasterków wędzonego boczku
jajko
bułka tarta
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
oliwa
ocet winny
sól
pieprz
3 pomidory
ogórek
2 czerwone cebule
pół szklanki szczypiorku
25 dag sera mozzarelli (może być w małych kulkach)
5 plasterków wędzonego boczku
jajko
bułka tarta
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
oliwa
ocet winny
sól
pieprz
Warzywa myjemy. Sałatę porwać na kawałki, pomidory
pokroić na ósemki, ogórek w cienkie półplasterki a cebulę w piórka.
Skropić oliwą i octem winnym, wymieszać.
Plastry boczku pokroić w paseczki i przesmażyć na suchej patelni. Mozzarellę pokroić w plastry 0,5 cm, podzielić na ćwiartki.
Bułkę tartą wymieszać z papryką i chili. Obtaczać
mozzarellę w roztrzepanym jajku i bułce a następnie smażyć na dużym
ogniu na złoto często obracając.
Warzywa wymieszać z boczkiem, doprawić solą i pieprzem.
Wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorkiem i obłożyć usmażoną
mozzarellą.
Sałatka z panierowaną mozzarellą |
Przepis zaczerpnięty z pisma "PANI DOMU POLECA - SAŁATKI NA KAŻDĄ OKAZJĘ"
SMACZNEGO :-)
SMACZNEGO :-)
Bardzo mi się podoba Twoja propozycja!
OdpowiedzUsuńJest świetna jako posiłek i jako dodatek :)
Usuń