21 października 2012

Ciasteczka razowe z dynią

Kolejny eksperyment z mąką żytnią. Ciasteczka wyglądają trochę jak placki ziemniaczane, ale mimo tego smakują bardzo dobrze. Nie za słodkie, nie za twarde - sprawdzą się jako deser, i jako przekąska. Polecam serdecznie - ja na pewno jeszcze raz je wykonam w obecnym sezonie dyniowym :-)


CIASTECZKA RAZOWE Z DYNIĄ


400 g mąki żytniej razowej
350 g dyni piżmowej
250 g margaryny Palmy
120 g cukru trzcinowego
3 łyżki śmietany
aromat rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
10 roztartych goździków


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dynię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mąki wraz z posiekaną margaryną, cukrem, śmietaną, przyprawami oraz zapachem rumowym. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut.
Po upływie 30 minut (w tym czasie można rozgrzać piekarnik do 200°C) wyjmujemy ciasto z zamrażarki, oddzielamy małe kawałki i lekko spłaszczając dłonią układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy niewielką ilością cukru trzcinowego.
Pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia się ciasteczek.

Ciasteczka razowe z dynią

Ciasteczka razowe z dynią

Ciasteczka razowe z dynią


SMACZNEGO :-)



Dyniowe przysmakiSprawdzone menu na imprezy!



1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...