Oto ciasteczka znalezione na blogu Anyżkowo . Jest to kolejny już przepis jaki wykonałam z jej przepisów, a każdy był trafiony w dziesiątkę. Ciasteczka są smaczne, nie za słodkie - takie w sam raz. Pełen uroku rabarbar wspaniale podkreśla smak serowego ciasta. Te ciasteczka smakują wyśmienicie, więc nie czekajcie - grzejcie piecyki i zabierajcie się do pieczenia :-)
CIASTECZKA SEROWO-RABARBAROWE
120g twarogu trzykrotnie mielonego
150g maki
2 łyżki cukru brązowego
130g miękkiego masła
300g rabarbaru
żółtko
Masło wraz z twarogiem i cukrem mieszamy aż powstanie gładka masa. Partiami dodajemy do niej mąkę i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na około 2 godziny.
Rabarbar myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na małe porcje i formujemy małe krążki. Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i nakładamy porcje rabarbaru.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Ciasteczka serowo-rabarbarowe |
SMACZNEGO :-)
smakowite!
OdpowiedzUsuńzapachniało latem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody Liebster Blog :) Pytania znajdziesz tu http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńmm, uwielbiam! mogłabym jeść z monitora! :))
OdpowiedzUsuń