23 listopada 2012

Mazurek makowy wytworny

Ok, wiem to nie Wielkanoc się zbliża. Ale ten mazurek idealnie pasuje również na Boże Narodzenie. Jest mak, bakalie i przyprawy korzenne. W czasie pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kojarzący się z Bożym Narodzeniem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu - na pewno nie będziecie żałować :-)

MAKOWY MAZUREK WYTWORNY


BLACHA 25 X 35

0,5 l suchego maku
25 dag masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka rozdrobnionych przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)
2 żółtka
1 jajko
1,5 szklanki rozdrobnionych bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały)
cukier kryształ do posypania mazurka
2 białka


Mak, mąkę, posiekane masło, cukier puder, jajko, żółtka i przyprawy mieszamy i zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (na kształt zbliżony do formy) i układamy na wyłożonej papierem formie. Roztrzepanym białkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy bakaliami oraz cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni. Mazurek jest najsmaczniejszy następnego dnia.


Mazurek makowy wytworny

Mazurek makowy wytworny


 Ten pyszny przepis pochodzi z książki: "UDANE PRZYJĘCIA" E.Aszkiewicz i R.Chojnackiej.


SMACZNEGO :-)

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

3 komentarze:

  1. Dość oryginalny post:)
    Ale zgadzam się, że mak pasuje idealnie do Świąt Bożego Narodzenia! JA uwielbiam wszystko z makiem!
    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do mnie po pytania, ponieważ nominowałam Twój blog do Liebster Blog www.kasia-gotuje.pl/przepis/165

    OdpowiedzUsuń
  3. LiebsterBlog- nominuję Cię , więcej u mnie na blogu, zapraszam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...