1 listopada 2012

Razowe drożdżowe ze śliwkami

Oto moja wariacja na temat drożdżowego z Borysowszczyzny . Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem poeksperymentowania z mąką razową, więc gdy w końcu ją nabyłam drożdżowe poszło na pierwszy ogień. Wyszło smaczne i owszem. Smak zupełnie inny niż w tradycyjnej wersji, ale o ile lżejsze ;-) Polecam Wam to ciasto, bo nawet mój tato zjadł i nie marudził :-D


RAZOWE DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI


1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oliwy z oliwek
3 jaja
5 dag drożdży

1 cukier waniliowy
300 g mąki żytniej razowej
200 g mąki pszennej

ok 20 śliwek


Do dużego garnka wsypujemy cukier trzcinowy, zalewamy mlekiem, oliwą i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak na całą noc. Można to zrobić w ciągu dnia, ale czas leżakowania to minimum 12h).
Rano garnek odkrywamy i dosypujemy cukier waniliowy oraz oba rodzaje mąki (pszenną przesiewamy). Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (jeśli będzie za wilgotne dosypujemy jeszcze trochę mąki żytniej razowej). Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem. Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek, a połówki skórką do dołu układamy na cieście lekko dociskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem aby ładnie się błyszczało. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.

Razowe drożdżowe ze śliwkami


Razowe drożdżowe ze śliwkami - tak pozostawiamy na noc

Razowe drożdżowe ze śliwkami - tak powinno wyglądać rano

Razowe drożdżowe ze śliwkami - po wymieszaniu z mąkami

Razowe drożdżowe ze śliwkami - w blaszce po krótkim odpoczynku

Razowe drożdżowe ze śliwkami - układamy śliwki i smarujemy jajkiem

Razowe drożdżowe ze śliwkami - po operacji pieczenia


Razowe drożdżowe ze śliwkami



SMACZNEGO :-)




6 komentarzy:

  1. uwielbiam kolor zapieczonych śliwek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam ich kolory i smak ;-)

      Usuń
  2. nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego z cukrem trzcinowym:)w ogóle razowego!:) fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności widzę :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne- razowe, do tego śliwki, podoba mi się

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...