25 grudnia 2012

Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami

No i stało się, gardło odmówiło mi posłuszeństwa i Święta znów spędzam w łóżku. Na szczęście na pocieszenie mam cudowny prezent od Mikołaja czyli książkę o fotografii kulinarnej :-) A tymczasem przedstawię Wam przepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko. Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D

Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami

GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI


 Na ciasto:
    250 g mąki
    125 g margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    0,5 opakowania cukru waniliowego

Na wyłożenie:
    0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego
    1 opakowania cukru waniliowego
    2 białka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g mrożonych jeżyn
    2 łyżeczki zielonej herbaty brzoskwiniowej
    1-2 łyżki cukru (wg własnych upodobań - ja nie dodawałam)

brązowy cukier do posypania


Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatę zaparzamy w 1/4 szklanki wody (max 1/2) i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy (jeśli chcemy aby ser był bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki cukru). Dodajemy wystudzony napar z herbaty i 2 łyżki mąki ziemniaczanej - mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wyjmujemy z zamrażarki jeżyny, wykładamy na głęboki talerz i dokładnie obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej. Z reszty ciasta wykrawamy za pomocą foremek gwizdki.
Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie ser, jeżyny (ja lekko powciskałam je w ser), na wierzch ścieramy resztkę ciasta i układamy wycięte foremkami gwiazdki, posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.



Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami


Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami


SMACZNEGO :-)


Autorem przepisu jestem ja - Małgorzata ;-)
peggi w kuchni






8 komentarzy:

  1. śliczne ciasto :) zdrówka dużo życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już mi lepiej - płukanki z wody i soli oraz rumiankowe pomogły :-D

      Usuń
  2. Ten sernik wyglada niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest niesamowity.
    pozdrawiam świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak herbatka brzoskwiniowa to oczywiście najlepsza http://www.black-tea.pl/zielona-z-dodatkami/53-brzoskwinka.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ją użyłam do tego wypieku ;-)

      Usuń
  5. Mmm, z tą herbatą musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...