28 sierpnia 2013

Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym

Ostatni dzień mojego urlopu zaowocował szybkim daniem z makaronu i kurek. Wystarczyło dodać tylko trochę sera i śmietany a powstał pyszny sos, którym zajadała się cała rodzina. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów oraz kurek - na pewno się nie zawiedziecie :-)


Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym


MAKARON Z KURKAMI W SOSIE SEROWO-ŚMIETANOWYM

400 g makaronu świderki
2 cebule
około 350 g kurek
100 g sera gorgonzola
1/5 szklanki śmietany 12 %
2 łyżki oleju
sól
pieprz
szczypta płatków chilli

Kurki oczyszczamy, myjemy i gotujemy przez około 10 minut, a następnie odsączamy.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę - szklimy na rozgrzanym oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i pod przykryciem smażymy razem jeszcze około 10-15 minut (w razie konieczności dodajemy trochę wody). W tym czasie gotujemy makaron według wskazań z opakowania.
Do cebuli i kurek dodajemy ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści. Śmietanę lekko solimy, dodajemy łyżkę sosu serowego i mieszamy po czym mieszamy z kurkami i sosem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy.
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu - mieszamy. Przed podajemy posypujemy odrobiną płatków chilli.

Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym


 SMACZNEGO :-)







2 komentarze:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...