15 sierpnia 2013

Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą

Oto kolejne szybkie i świeże danie, które zaspokoi każdego głodomora, mimo iż w składzie nie ma mięsa. Feeria barw i mnóstwo witamin ze szczyptą pikanterii gryzącej w język - czegóż chcieć więcej? :-)

Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą

PIKANTNE ŚWIDERKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ

Na 4 solidne porcje:
   8 łyżek oleju roślinnego
   1 średnia cebula biała
   1 średnia cebula czerwona
   1 papryka żółta
   1 papryka czerwona
   1 papryka pomarańczowa
   1 cukinia
   1/2 łyżeczki chilli w płatkach
   400 g makaronu świderki
   sól
   pieprz


Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą i pieprzem - co pewien czas mieszamy.
Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwile podgrzewamy - ok 1 minutę. Nakładamy na talerze i podajemy.

Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą


SMACZNEGO :-)



Warzywa psiankowate 2013

 

1 komentarz:

  1. Makaron z papryką to bardzo smaczne połączenie smaków. Dziękuję za zgłoszenie wpisu do mojej akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...