Oto kolejne szybkie i świeże danie, które zaspokoi każdego głodomora, mimo iż w składzie nie ma mięsa. Feeria barw i mnóstwo witamin ze szczyptą pikanterii gryzącej w język - czegóż chcieć więcej? :-)
Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą |
PIKANTNE ŚWIDERKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ
Na 4 solidne porcje:
8 łyżek oleju roślinnego
1 średnia cebula biała
1 średnia cebula czerwona
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka pomarańczowa
1 cukinia
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
400 g makaronu świderki
sól
pieprz
Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą i pieprzem - co pewien czas mieszamy.
Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwile podgrzewamy - ok 1 minutę. Nakładamy na talerze i podajemy.
Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą |
SMACZNEGO :-)
Makaron z papryką to bardzo smaczne połączenie smaków. Dziękuję za zgłoszenie wpisu do mojej akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuń