24 września 2013

Kurczak z salsą pomarańczową

Kurczak, kurczak, kurczak... Ileż można! Okazuje się, że można ;-) Oto moje nowe odkrycie. Róbcie, smakujcie, a na pewno nie pożałujecie :-)

Kurczak z salsą pomarańczową

KURCZAK Z SALSĄ POMARAŃCZOWĄ

4 filety z kurczaka
1 garść bułki tartej
ok 60 g drobno startego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajo
olej do smażenia
1 duża pomarańcza
1 cebula dymka
sól
pieprz

Pomarańczę myjemy, ocieramy delikatnie skórkę i odkładamy ją na bok. Następnie obieramy ją i oczyszczamy z białych włókien. Sok i obrane, rozdrobnione cząstki wkładamy do miseczki. Umytą i osuszoną dymkę drobno siekamy i dodajemy do pomarańczy - doprawiamy solą i pieprzem.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem i oregano. W drugim talerzu roztrzepujemy jajko. Filety kolejno maczamy w jajku a następnie obtaczamy w panierce - smażymy na rozgrzanym oleju po minuty z każdej strony aż będą złociste.
Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy polane salsą i posypane skórką pomarańczową.

Kurczak z salsą pomarańczową

Kurczak z salsą pomarańczową


SMACZNEGO :-)





1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...