24 lipca 2012

Jagodzianki

Pierwsze koty za płoty. Już się tu troszkę zadomowiłam, ale wiele rzeczy muszę jeszcze podpatrzyć. A tymczasem Proponuję jagodzianki - te pyszne bułeczki z kwaskowym jagodowym nadzieniem uwiodą każdego. Wykonanie inspirowane przepisem Słodkiej Babeczki .

JAGODZIANKI

Składniki na 8 sztuk

300 - 350g mąki krupczatki
125ml mleka
50g masła
1 łyżka serka naturalnego
1 jajo
4 łyżki cukru
1/2 opakowania drożdży instant (7 gramowego)
1/4 łyżeczki soli


Na nadzienie:


225g jagód
3 łyżeczki cukru pudru

roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
cukier kryształ do posypania



Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i sól. Mleko podgrzewamy wraz z cukrem, masłem i serkiem - aż się rozpuszczą, a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto - tak aby samo odchodziło od dłoni. Jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, dłonią formujemy okrągły płaski placuszek. Nakładamy około 1,5 łyżeczki jagód i dokładnie zalepiamy brzegi ciasta. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20 - 30 minut.

Jagodzianki

SMACZNEGO :-)



Jagody 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...