23 lipca 2012

Placuszki z serka wiejskiego na dobry początek

To mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie będzie ostatnim. Nie do końca wiem o co tu chodzi, ale z czasem pewnie rozgryzę to blogowanie. Mam jedynie nadzieję, że ktoś tu kiedyś trafi i spodoba mu się choć jeden przepis. 

Więc zaczynajmy!

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO

Składniki na 10 - 12 sztuk


ok 400 g serka wiejskiego
5 łyżek mąki
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 nektarynka
1 łyżeczka przesmażonej skórki pomarańczowej lub świeżo startej

olej do smażenia


Na początek żółtka oddzielamy od białek. Z białek za pomocą miksera ubijamy pianę z dodatkiem 1 łyżeczki cukru waniliowego i 1 łyżeczki cukru. Pozostawiamy ją w pobliżu, a w drugim naczyniu ucieramy żółtka z 3 łyżeczkami cukru oraz  serkiem wiejskim. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia i dokładnie mieszamy na gęste ciasto. Teraz sięgamy po wcześniej ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem. Nektarynkę myjemy, osuszamy, usuwamy pestkę i drobno kroimy. Dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową i ponownie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy niewielkie placuszki.

Efekt końcowy powiniem mniej więcej wyglądać tak

Placuszki z serka wiejskiego


Placuszki podawać można z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem. Równie dobrze smakują same.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...