Czym byłoby lato bez jagód? Nie byłoby latem! Podobnie, jak bez jagód, nie wyobrażam sobie lata bez agrestu, porzeczek i wielu innych owoców. Dziś jednak skupię się na tych małych, granatowych kuleczkach. W zasadzie nigdy nie przepadałam za pierogami z owocowymi nadzieniami. Zmieniłam jednak podejście, gdy samodzielnie, w leśnej kniei nazbierałam kubeczek tych owoców. Po powrocie do domu w szybkim tempie powstały te oto
PIEROGI Z JAGODAMI I SERKIEM WIEJSKIM
Ciasto na pierogi:
500 g mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
Farsz:
500 ml jagód
1 serek wiejski (200g)
1/3 szklanki cukru
Na początku jagody myjemy i oczyszczamy z końcówek, a serek wiejski odsączamy. Gdy jagody obeschną mieszamy je delikatnie z serkiem i cukrem.
Mąkę z wodą i solą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy
niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i
zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i
gotujemy około 3 - 5 minut.
Pierogi z jagodami i serkiem wiejskim |
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)