22 września 2012

Rożki z cukrem

Weekend właśnie się zaczął więc przydało by się i coś słodkiego. Przedstawiam rożki - moje pierwsze, samodzielnie robione z myślą o tacie, który nie może przesadzać ze słodkościami. Ciasto jest pyszne i świetnie nadaje się do dowolnego eksperymentu z nadzieniem ;-)


ROŻKI Z CUKREM


500 g mąki krupczatki
30 g drożdży
4 łyżki cukru
150 ml letniego mleka
3 jaja
200 g miękkiego masła

2 żółtka do posmarowania
cukier kryształ do posypania


Rożki z cukrem

Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru w letnim mleku, wlać do zagłębienia, posypać niewielką ilością mąki. Jajka, 100 g masła i pozostałe 3 łyżki cukru rozprowadzić w mące. Zaczynając od środka, wyrobić sprężyste ciasto - przykryć i odstawić na około 30 minut.

Rożki z cukrem

Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Resztę masła rozpuścić - posmarować nim placek i posypać cukrem kryształem. Następnie z ciasta wyciąć kwadraty ( jak widać ja nie byłam taka dokładna ) o boku 20 cm.

Rożki z cukrem

Kwadraty zawinąć i uformować małe rożki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem.

Rożki z cukrem

 Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Rożki z cukrem


Ten pyszny przepis pochodzi z książki:




SMACZNEGO :-)




3 komentarze:

  1. Cudne :) Aż żałuję, że nigdy nie robiłam takich rożków.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm właśnie piję kawkę i brakuje mi takiego rogalika...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...