3 września 2012

Rybka lubi pływać

Gdy wyszukuję przepisy do wykonania, głównymi kryteriami są: czas wykonania i prostota składników. Trzecią zasadą jest to, iż ma wyjść przynajmniej coś zjadliwego. Ale przecież jak się włoży samo dobre, to nie ma siły żeby wyszło niesmacznie. Ten przepis sprawdził się w stu procentach. Robi się szybciutko i jest niewymownie pyszny. Robiłam wersję z winem i bez, przyznam że z winem było lepiej, ale jak go nie dodacie to i tak będziecie zadowoleni ;-)


RYBA W PORACH I PIECZARKACH


500g okonia lub soli (ja używam zawsze ryby morskie)
1 por
20g margaryny
100g pieczarek
1/4 szklanki białego wina
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz biały
posiekana natka pietruszki

Rybę najlepiej użyć świeżą, jeśli mamy mrożoną wcześniej ją rozmrażamy i odlewamy wodę. Oczyszczoną rybę dzielimy na małe kawałki (kroimy w kostkę). Pora myjemy i siekamy na cienkie paski. 
Margarynę rozpuszczamy na patelni i dusimy na niej rybę razem z porem przez około 10 minut. 
Pieczarki myjemy i obieramy, drobno kroimy - dodajemy do ryby wraz z winem i dusimy jeszcze 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą i białym pieprzem, hartujemy łyżką sosu z ryby i dodajemy na patelnie. Mieszamy już nie gotując.
Rybę podajemy posypaną natką pietruszki. 

Prawda, że proste :-)

Ryba w porach i pieczarkach


Ten pyszny przepis pochodzi z książki:



SMACZNEGO:-)




2 komentarze:

  1. Mmm, obiad wyjęty żywcem z moich dziecięcych lat :) I wciąż bardzo takie lubię.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...