7 października 2012

Kiszone ogórki

Na kiszone ogórki przepis można znaleźć właściwie na każdym blogu. Każdy ma na nie swój sposób, a ich smak zależy od tego, co razem z nimi zamkniemy w słoiku. Ja pokazuję dziś ogórki według sposobu mojej mamy - do własnego jeszcze nie dorosłam - może w przyszłym roku je czymś urozmaicę ;-)


KISZONE OGÓRKI


Dowolna ilość ogórków gruntowych małych i średnich

Na 1kg ogórków:
   1 główka czosnku
   5 cm chrzanu
   gałązka kopru

Zalewa:
   na 1 litr wody dodajemy 50g soli niejodowanej

Ogórki myjemy i osuszamy. Myjemy również duże słoiki wraz z nakrętkami - najlepiej takie z szerokimi szyjkami. Czosnek i chrzan obieramy i płuczemy.
W każdym ze słoików układamy ciasno ogórki, dodajemy chrzan, ząbki czosnku i gałązkę kopru (łodygę można skrócić, ważne aby włożyć część z nasionami).
Wodę wraz z solą zagotowujemy, gdy ostygnie wlewamy do każdego ze słoików. Słoiki zakręcamy, pozostawiamy tak przez dobę. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli są suche przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Kiszone ogórki


Kiszone ogórki


SMACZNEGO :-)


Domowy Wyrób






2 komentarze:

  1. U mnie przepisu na te ogórki nie ma bo nie lubię ale kidyś moja koleżanka dodała jeszcze liście wiśni i coś jeszcze niestety nie pamiętam co ale nawet zjadłam 2 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi ogórkami naprawdę trzeba pokombinować, bo czasem wychodzą prawdziwe cudeńka :-)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...