PRZEKŁADANIEC CYTRYNOWO - KAWOWY
2 gotowe spody biszkoptowe ciemne
filiżanka zaparzonej niesłodzonej kawy
4 łyżki nalewki kawowej - opcjonalnie
1 galaretka cytrynowa
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 duża cytryna
700ml mleka 3,2%
50g masła
1 szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 całe jaja
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody - pozostawiamy do wystudzenia. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy i ocieramy skórkę.
500ml mleka zagotowujemy z posiekanym masłem, skórką z
cytryny i cukrami. W oddzielnym garnuszku mieszamy pozostałe mleko wraz z
budyniem, jajkami, mąkami i sokiem z cytryny - miksujemy.
Mleko z budyniem wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy, aż krem gęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do wystudzonej kawy dodajemy nalewkę kawową i mieszamy. W
tortownicy kładziemy jeden spód i nasączamy go kawą. Następnie
wykładamy wystudzony krem budyniowy i przykrywamy drugim spodem (lekko
dociskamy), który również nasączamy kawą. Wkładamy do lodówki na około
30 minut.
Niewielką ilość tężejącej galaretki wylewamy delikatnie
na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie
wylewamy pozostałą część galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki.
Przekładaniec cytrynowo-kawowy |
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)