10 października 2012

Przekładaniec cytrynowo-kawowy

To ciasto to mój eksperyment, ciekawa byłam jak te dwa smaki będą ze sobą współgrać - wyszło bardzo smacznie :-)


PRZEKŁADANIEC CYTRYNOWO - KAWOWY


2 gotowe spody biszkoptowe ciemne
filiżanka zaparzonej niesłodzonej kawy
4 łyżki nalewki kawowej - opcjonalnie

1 galaretka cytrynowa

1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 duża cytryna
700ml mleka 3,2%
50g masła
1 szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 całe jaja


Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody - pozostawiamy do wystudzenia. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy i ocieramy skórkę.
500ml mleka zagotowujemy z posiekanym masłem, skórką z cytryny i cukrami. W oddzielnym garnuszku mieszamy pozostałe mleko wraz z budyniem, jajkami, mąkami i sokiem z cytryny - miksujemy.
Mleko z budyniem wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotujemy, aż krem gęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do wystudzonej kawy dodajemy nalewkę kawową i mieszamy. W tortownicy kładziemy jeden spód i nasączamy go kawą. Następnie wykładamy wystudzony krem budyniowy i przykrywamy drugim spodem (lekko dociskamy), który również nasączamy kawą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Niewielką ilość tężejącej galaretki wylewamy delikatnie na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylewamy pozostałą część galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki.


Przekładaniec cytrynowo-kawowy


SMACZNEGO :-)


Sprawdzone menu na imprezy!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...