30 marca 2013

Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym

Nie ma to jak resztkowa kolacja, zwłaszcza przed Świętami, gdy w lodówce potrzebny jest każdy centymetr powierzchni. I oto powstały pyszne kotleciki, a co bardziej zaskakujące bardzo delikatne i puszyste. Znikały bardzo szybko, więc na pewno niedługo je powtórzę ;-)


ZIEMNIACZANE KOTLETY Z SOSEM PIECZARKOWYM

Na placki:
   8 ugotowanych ziemniaków
   2 żółtka
   2 łyżki śmietany 36%
   sól
   1 jajo
   olej do smażenia
   bułka tarta do obtoczenia kotletów
Na sos:
   300g pieczarek
   1 duża cebula
   sól
   pieprz
   łyżka oleju


Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy a następnie drobno kroimy. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy - szklimy w niedużym garnuszku na łyżce oleju. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż powstanie sos (od czasu do czasu mieszamy).
Ziemniaki mielimy, lub przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w jajku, tartej bułce i smażymy na oleju - na rumiano z obu stron

Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym
.
SMACZNEGO :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...