Mmmmmm, chyba zaczynam uwielbiać karzę gryczaną! Zwłaszcza, że coraz częściej udaje mi się coś zjeść, gdzie pomimo jej obecności wcale nie drażni mnie jej smak. I dziś przedstawiam właśnie jedno z takich dań - sposobów na kaszę gryczaną - pyszne gołąbki :-D
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą |
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ
1 kapusta biała"z czubkiem"o śr. 25 cm
200 g kaszy gryczanej
500 g boczku
300g dobrze wędzonej kiełbasy
1 jajo
1 duża cebula
1 jajo
1 duża cebula
1 łyżka oleju
sól
pieprz
2 liście laurowe
1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa
sól
pieprz
2 liście laurowe
1 szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa
Zaczynamy od ugotowania kaszy - na sypko, więc gotujemy ją tylko 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.
Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku,
zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie
zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy.
Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.
Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce używając końcówki z dużymi oczkami. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju.Gdy się zeszkli dodajemy zmielony boczek z kiełbasą i chwilę razem podsmażamy.
Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce używając końcówki z dużymi oczkami. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju.Gdy się zeszkli dodajemy zmielony boczek z kiełbasą i chwilę razem podsmażamy.
Gdy kasza i boczek lekko przestygną mieszamy je razem dodając jajko i doprawiając solą i pieprzem.
Porcje mięsa z kaszą zawijamy w liść kapusty - o tak. Jeśli liść posiada sztywny
główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki
układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem.
Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym. :-)
Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem.
Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym. :-)
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą |
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą |
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)