31 maja 2013

Pyszny kamień marsjański

To ciasto jest wynikiem pomieszania z poplątaniem. Postanowiłam lekko zmodyfikować znany Wam już przepis na muffinki i zrobić z niego ciasto zamiast babeczek. Efekt wyszedł zadowalający, ciasto jest smaczne, wilgotne i słodkie, z owocową nutą. Co prawda wygląda jak kamień marsjańki, ale to tylko "zasłona dymna" ;-)

Kamień marsjański

KAMIEŃ MARSJAŃSKI

500 g mąki
300 g jeżyn
100 g cukru brązowego
2 opakowania cukru wanilinowego
200 g margaryny
300 ml mleka
2 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao
100 g białej czekolady


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka, jajkami i cukrami. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny i 1/2 posiekanej czekolady. Mieszamy (część z owocami i czekoladą delikatnie).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch posypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka).

Kamień marsjański
Kamień marsjański
Kamień marsjański


 SMACZNEGO :-)



Czerwone owoce w roli głównej



 

2 komentarze:

  1. Wygląda faktycznie po marsjańsku, ale musi być smacznie. Zapisuję do zrobienia! wersja z malinami też byłaby fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! A nazwa genialna :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...