Lato coraz bliżej, ale pogoda znów płata nam figle. Poprzedni weekend pięknie upalny, a obecny wieje chłodem i deszczem. Od deszczu przeciekł mi dach, i wczoraj rano wkraczając do kuchni byłam o włos od utraty życia w wyniku pięknego poślizgu na kałuży wody. Po południu miałam zaplanowany udział w ognisku, niestety zostało odwołane z powodu pogody. Ja jednak zdążyłam napiec pysznych babeczek, którymi skutecznie usiłowałam nakarmić 4 osoby. Byli dzielni, ale choć babeczki im bardzo smakowały, nie dali rady - i nie dziwne to wcale bo babeczek było 20 i 2 ;-)
Muffinki z owocami |
MUFFINKI Z OWOCAMI
Składniki na 24 sztuki:
500 g mąki
180 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
200 g margaryny
240 ml mleka
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
350 g porzeczek
150 g rabarbaru
olej do smarowania blachy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli.
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy
je drugiej misce z 200 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy
stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie
zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka.
Porzeczki oczyszczamy z ogonków, myjemy. Rabarbar myjemy o kroimy na kawałki. Osuszone owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto można podzielić na 2 części i każdą zrobić z innymi owocami, albo nie dzieląc z mieszanka owoców.
Blachę
do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka).
Muffinki z owocami |
Muffinki z owocami |
SMACZNEGO :-)
oj .. chciałabym już lato!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, pycha muffiny do akcji rabarbarowej :D
O, jaka górka pysznych muffinek! :) Chętnie bym Wam pomogła, przy ich zjadaniu ;)
OdpowiedzUsuń