22 lipca 2013

Waniliowe placuszki z jeżynami

Oto placuszki, które powstały w przypływie wczorajszej ochoty na "coś bym, coś bym". Robią się błyskawicznie, a składniki powinny znajdować się w każdej kuchni. Jeśli jednak nie posiadacie jeżyn, możecie je z powodzeniem zastąpić innymi owocami bądź czekoladą ;-)


Waniliowe placuszki z jeżynami


 WANILIOWE PLACUSZKI Z JEŻYNAMI

Na około 7 sztuk: 
   1 serek waniliowy (150 g) 
   1 jajo 
   1 łyżeczka fruktozy 
   4 łyżki mąki 
   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
   garść jeżyn 
   1 łyżeczka oleju do smażenia


Jeżyny myjemy i osuszamy.
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy serek waniliowy oraz fruktozę - dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie mieszamy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta kształtując nieduże placuszki. Na wierzch każdego placuszka wykładamy kilka jeżyn. Gdy spód placuszków się zarumieni przekładamy je na drugą stronę - również rumienimy.
Podajemy posypując pozostałymi jeżynami. 

Waniliowe placuszki z jeżynami


 SMACZNEGO :-)



4 komentarze:

  1. Wyglądają tak delikatnie i puszyście :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wprost rozpływają się w ustach :-)

      Usuń
  2. świetne placuszki, pewnie takie delikatne *-*

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...