21 lipca 2013

Słodki razowy chlebek z jagodami

Miałam wielką chęć na jagodzianki. WIELKĄ - cały tydzień o nich myślałam... A jak przyszło co do czego zachciało mi się eksperymentów. Mąkę pszenną zastąpiłam razową... i.... zamiast bułeczek wyszedł chlebek. Ale nie ma tego złego... Chlebek wyszedł bardzo smaczny i świetnie pasował do masełka na sobotnie śniadanko :-)

Słodki razowy chlebek z jagodami

SŁODKI RAZOWY CHLEBEK Z JAGODAMI

4 szklanki mąki razowej
3 białka
3 żółtka
40 g drożdży
1/2 szklanki cukru
60 g masła roślinnego
1 szklanka mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
400 g jagód

Jagody myjemy i pozostawiamy na sitku aby obciekły z wody.
Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno.
Wyrośnięty zaczyn (musi podwoić swoją objętość) łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem (pozostawiamy 2 łyżki do posypania jagód), żółtkami i mąką. Mąki dajemy 3,5 szklanki, jeśli ciasto będzie za rzadkie stopniowo dodajemy resztę. Wyrabiamy do połączenia się składników, po czym dodajemy rozpuszczone mało roślinne (letnie) oraz żółtka.Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy jagodami i pozostawionymi wcześniej dwiema łyżkami cukru.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Słodki razowy chlebek z jagodami

SMACZNEGO :-)


Jagodowo Nam edycja 5!


 

1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...