25 listopada 2013

Placek korzenno - jabłkowy

Kolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-)

Placek korzenno - jabłkowy


PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY

Blaszka 25x25

175 g margaryny o temp. pokojowej
150 g brązowego cukru
16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
3 jaja
80 g mąki z cieciorki
95 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta)
2 łyżki soku z jabłek
35 g płatków migdałowych
szczypta soli

Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W dużym naczyniu ucieramy na puszystą masę margarynę razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą - mieszamy.
Do ciasta dodajemy lekko odciśnięte starte jabłka i dwie łyżki soku - delikatnie mieszamy. Ciasto wyjdzie półpłynne.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy płatki migdałowe i wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy.

Placek korzenno - jabłkowy

Placek korzenno - jabłkowy

Placek korzenno - jabłkowy

SMACZNEGO :-)



Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013



5 komentarzy:

  1. Korzenne smaki - uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! z mąką z cieciorki, ciekawe jak wpływa na smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka z cieciorki zdecydowanie dodaje charakteru temu plackowi ;-)

      Usuń
  3. Dodaje sie do obserwowanych:) U mnie początki dopiero ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/ Pozdrawiam Aga:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...