31 lipca 2012

Muffiny angielskie

Są nietypowe, ale wcale nie mniej smaczne. Główną ich zaletą jest to, iż można jeść je na słodko lub słono. Tylko od nas zależy czy użyjemy do nich powideł czy może łososia.

MUFFINY ANGIELSKIE

 Składniki na dwie blachy muffin:

400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych
1 łyżeczka cukru pudru
225 ml wody
1 łyżeczka miękkiego masła

Masło rozpuszczamy. Mąkę, sól oraz cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W kopczyku z mąki robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże i masło. Powoli zagarniamy mąkę do środka i dalej wyrabiamy ciasto do momentu gdy będzie odchodziło od dłoni. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dalej wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat i ponownie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. Wycinamy krążki o średnicy ok 7cm. Wycięte krążki układamy na blasze wyłożonej papierem zachowując między nimi odległości ok 2-3cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. 
Pieczemy w temp 210°C przez 8 minut, następnie przekręcamy muffinki na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut.

Muffiny angielskie

Przepis zaczerpnięty z pisma "PALCE LIZAĆ"


SMACZNEGO :-)

6 komentarzy:

  1. Czyli, że bułki drożdżowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mi przypominają trochę ciasto do pizzy :)

      Usuń
  2. Jeszcze ich nie robiłam. Muszę nadrobić zaległości;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo mimo niecodziennego smaku i wyglądu, znikają momentalnie :)

      Usuń
  3. ale bym zjadła takie z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masełkiem nie próbowałam, ale to dobry pomysł na następny raz ;)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...