Placki, placuszki, racuchy, racuszki wszelkiej maści uwielbiają chyba wszyscy. Robią się szybko i niezależnie co się do nich włoży zawsze są pyszne. Wspaniale pasują na obiad, danie kolacyjne, szybką przekąskę lub podwieczorek. Wszystko zależy od tego jakiego dodatku się użyje. Dziś przedstawiam wersję z jabłkami.
RACUCHY Z JABŁKAMI
700 g mąki
500 ml mleka
30 g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 jaja
4-6 jabłka papierówki
olej do smażenia
Mleko podgrzewamy w garnuszku. Drożdże rozkruszamy, zalewamy częścią mleka (ciepłego, ale nie gorącego), zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy środek - kroimy na drobne kawałki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól, mleko i rozczyn - ucieramy mikserem na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka i mieszamy za pomocą łyżki.
Na rozgrzanym oleju smażymy jak placki.
Racuchy z jabłkami |
SMACZNEGO :-)
ukochane smaki z dziecinstwa <3
OdpowiedzUsuńTradycyjne, pyszne. :)
OdpowiedzUsuńto jeden z najlepszych smaków dzieciństwa ! pysznie <3
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa ;]
OdpowiedzUsuń